Welcome Home (Sanitarium)

 

Jag har precis duschat (tack och lov). Jag sitter och laddar ner ett avsnitt av House. Jag är trött. Jag har flyttat. Jag fick nycklarna till min nyköpta lägenhet i fredags och jag ska vara ute ur lägenheten på måndag (i morgon). Det är fan inte bara när det kommer till flytt. Jag märkte att jag har så sjukt mycket saker, mycket mer än jag anade. Vid en överblick tänkte jag att sängen, soffan, tvn, nåt bord går fort att flytta, men det är ju så mycket mer. Som tur är har jag fått hjälp med allt, annars hade det inte gått. Alla mina saker finns nu i min nya lägenhet, allt är där utom jag. Innan jag kan bo där måste jag måla taket i vardagsrummet samt tapetsera. Sådant är det ju lätt att hinna med när man pluggar på heltid, jobbar på kvällarna och dessutom snart drar till Australien. Men vafan, sömn är ändå överskattat. Så just nu sitter jag i min fars lägenhet som kommer att fungera som mitt uppehälle tills vardagsrummet i min nya lägenhet blir klart.

 

Igår var det 15årsfest för Metallica Club Scandinavia. Det hade varit bra enligt rapport från Mike. 15 år som local chapter, det är bra jobbat. Så grattis får man väl säga då även om jag inte vet exakt vilket datum föreningen grundades. Lite trist att jag inte kunde vara med men jag var minst sagt upptagen. Som tur var vann Brynäs mot Luleå och helgen räddades. Synd bara att Gefle inte vann mot Djurgården. Aja, från det ena till det andra. Jag är trött.

 

Jag såg att Metallicas sista release för 2010 blir ”6 feet down under pt 2”. Jag tycker att det är lite trist att låtarna redan valts innan Australienturnén är avslutad. Sen är väl låtvalet lite tråkigt med, lite för ordinarie låtar. Med tanke på att variationen hade det varit roligare lite andra låtar kanske. Det positiva är att det fansen som fick göra låtvalen.

 

Nä, enough is enough. Jag avslutar det här inlägget med lite bilder från flytten.  På återseende.

 

E

Ingången till lägenheten. Ska lägga nytt golv och tapetsera i hallen.Vardagsrummet. Nya tapeter och nymålat tak ska det bli.Det gula och fula köket. Det ska det också bli ändring på.Håller på att skrapa bort lite gammal färg som har släppt.Färg i taket som börjat släppa och här ser man också tapeten som snart är ett minne blått.Så här kan ett kök se ut som inte är helt funktionellt för tillfället.Organiserat kaos


Det har inte funnits mycket tid över till att ägna åt att blogga. Det är fullt upp hela tiden mer eller mindre känns det som. Det mesta är i alla fall packat nu, det är kanske ett fåtal saker man kan trycka ner i kartonger. I morgon får jag nyckeln till nya lägenheten. Igår var jag in på flügger färg här i Gävle och handlade takfärg, spackel, spacklar, roller.. ja, egentligen det man behöver för att måla tak och tapetsera. Idag eller i morgon ska jag in och köpa tapet och klister.


E
Vardagsrummet.


Vardagsrummet igen, taget mot hallen.


Hallen.


Köket.

Grattis...


...Roberto Agustín Miguel Santiago Samuel Trujillo Veracruz, mer känd som Robert Trujillo, basist i Metallica. Den 23:e oktober fyllde Rob 46 år. Det är kanske lite i efterskott, men det är ju en annan tidszon i Australien, där Metallica nu lirar, så så sent är det ju inte egentligen.. :)

fyller 26år i Brisbane
Rob i Perth då han precis blivit pajkastad.

...Louis NOODLES McLean, mer känd som Lars Ulrichs största fan. Han fyllde 25 år dagen innan Rob, dvs 22:a oktober. Lou är en mycket god vän som jag har rest en hel del med och kommer resa tillsammans med i Australien nu i november. 

Längst fram i Nottingham
Jag & Blou längst fram i Nottingham 2009,
premiären av The Judas Kiss live.
E


Live At Grimey's

 

Så, då var den tunga delen av denna vecka förbi. Trodde jag. Fick helt oväntat mycket mer skolarbete att göra samt att jag lär ägna en hel del tid åt att packa och städa ur lägenheten. Nästa vecka verkar nog inte bli så mycket lugnare heller då jag har lektioner 10-17 varje dag, en veckouppgift och ett projekt som ska göras klart.

 

Nästa fredag släpps en 10" vinyl live-EP från skivbutiken Grimeys källare (The Basement) i Nashvile, Tennesse. Metallica gjorde den här spelningen ganska oannonserat och endast ett fåtal inbjuda samt fanklubbmedlemmar fick komma.  Ep med titlen ”Live at Grimeys” kommer att släppas i samband med Record Store Day, en dag då man firar självständiga skivbutiker i USA.  Den kommer att gå att köpa via MetClub och Metstore samt utvalda skivbutiker.

 

Eriks helg kommer för övrigt bli väldigt lugn vilket kanske är underförstått med tanke på allt jag måste få gjort. Jag har spenderat dagen hemma hos min mor där min syster och make med två barn som är och hälsar på. Nästa helg har Metallica Club Scandinavia 15årsfest på Harry B. James i Stockholm med coverbandet Sad But True på schenen. Jag kommer inte kunna närvara då jag ska flytta hela den helgen dock. Det var väl allt för nu.

 

E

Omslaget till Live at Grimey's EPn.

från lördagen den 23e oktober.
Erik på morgonen lördagen den 23:e oktober 2010


Sara med pepparkaka och klubba.


Syrran och Sofie.


Ute och leker med ungarna.Ausfuckinstralia

 

Jag sitter vid skrivande stund och kollar lite på MetOnTour. Man har verkligen varierat bra när det gäller låtvalen där nere. Leper Messiah, Orion, The God That Failed, I Disappear, No Leaf Clover, nu senast i Brisbane spelade Metallica My Apocalypse som näst sista låt dessutom. Variation gillar vi! Som jag nämnde i Första inlägget någonsin ska jag till Australien i november. Helt galet, jag trodde faktiskt inte jag skulle komma iväg alls. Jag pluggar ju nu och studenter är väl knappast kända för att ha, eller får ha, en god ekonomi. Inget undantag i mitt fall. Jag har kunnat lägga undan lite stålar under sommaren (eftersom att Metallica tagit det lugnt på turnéfronten) som jag nu mer eller mindre kommer att bränna på några dagar i Australien. Jag hade från början tänkt åka minst 3-4 veckor, det är ju ändå en rätt lång bit att resa och det kostar ju som sagt en del.  Saken är den att jag inte vill missa för många föreläsningar vilket antagligen är en rätt sund inställning om man vill klara kurserna. Jag kommer att missa de 2 första spelningarna i Sydney men jag hinner med den sista samt övriga 5 spelningar. Jag kände att jag inte ville missa Sydney helt för det är ju ändå en stad man måste se. Jag kommer alltså att se följande spelningar:

 

11/13/2010      Sydney, Australia                     Acer Arena

11/15/2010      Adelaide, Australia                  Entertainment Centre

11/16/2010      Adelaide, Australia                  Entertainment Centre

11/18/2010      Melbourne, Australia               Rod Laver Arena

11/20/2010      Melbourne, Australia               Rod Laver Arena

11/21/2010      Melbourne, Australia               Rod Laver Arena

 

6 feet down under. Det kommer en del två med livematerial från denna turné.

 

När jag åker iväg på turnéer om 1-3 veckor i taget brukar jag ganska ofta få frågan hur mycket det egentligen kostar. Jag brukar svara att jag inte vill själv vill veta. Jag brukar inte räkna på det. Min filosofi är att man kan göra vad man vill så länge man vill det tillräckligt mycket. Jag vill se Metallica så därför lägger jag t.ex. inte flera 1000 kr om året på kläder. Det handlar om prioriteringar så enkelt är det. Hur som helst tänkte jag försöka räkna upp lite vad rese- och boendekostnaderna kommer att ligga på för denna resa.

 

Flyg


Att hitta billiga flyg kan ibland vara en vetenskap. Man ska alltid se efter olika alternativ. Det billigaste alternativet är inte alltid det bästa. Som ett exempel kan vi ta Ryan Air. Dom flyger från flygplatser långt utanför städerna, t.ex. Skavsta utanför Stockholm. Visst, man får ett billigt pris men istället tillkommer det en större kostnad att ta sig till och från flygplatserna samt att det oftast tar längre tid. Jag brukar alltid kolla expedia, skyscanner, pricerunner och flygbolagens egna hemsidor (oftast via google).

 

Brittish Airways (operated by Qantas). Utresa:  Stockholm – London – Sydney. Hemresa: Mel bourne – London – Stockholm. Båda flygen tar runt 30 timmar. Bokad via STA Travel. Kostnad: 10 239 SEK

Tiger, Qantas eller Virgin Blue (ännu inte bokat), Sydney – Adelaide. Kostnad: 500 – 1000kr

Tiger, Qantas eller Virgin Blue (ännu inte bokat), Adelaide – Melbourne. Kostnad: 200 – 600kr

 

Boende


Ett bra sätt att bo billigt är att bo på vandrarhem. Det är billigt och funkar bra.  Om man reser själv är det ett perfekt sätt att träffa nya människor från hela världen. Visst är hotell inte helt fel men då kostar det också därefter och det är ju inte ens i närheten av samma sak.

 

Sydney Harbour YHA Hostel, 3 nätter, AU$44/natt. Totalt ca 777kr.
Adelaide Central YHA Hostel, 3 nätter, AU$27/natt. Totalt ca 530kr.
Melbourne Central YHA Hostel, 3 nätter, AU$28/natt. Total ca 732kr.

 

För övrigt löste jag ett medlemskap i YHA för AU$42 (ca 270SEK) för att få 10 % rabatt på allt boende. Boendet i Sydney bokade jag via hostelworld.com dvs. att jag endast betalat en bokningsavgift än så länge. Det totala priset borde bli ca 70kr mindre pga. medlemskapet.

 

Totalkostnad


Ja, den totala kostnaden blir så klart mycket mer än bara dessa summor. Mat och dryck tillkommer givetvis. Sedan tillkommer även biljettkostnader. En konsertbiljett i Australien kostar ca 1000SEK/st vilket är helt galet i våra mått mätt. Eftersom att Australien ligger så långt bort och det faktum att stora artister inte kommer på besök så ofta, så sätter promotorn ett väldigt högt biljettpris. Det funkar eftersom att man är van och beredd att betala den summan för att se artisten.  Som tur är slipper jag detta problem för annars hade jag aldrig kunnat åka med tanke på hur min ekonomiska situation ser ut i dagsläget.

 

Totalkostnader för flyg: ca 11 200 SEK.
Totalkostnader för boende: ca 2000 SEK.

 

Totalkostnad: ca 13 200SEK.

 

Är det värt det? Det kan jag ju faktiskt inte helt säkert säga förrän jag kommer hem men jag skulle bli väldigt förvånad om jag ångrade detta. Jag reser den 10:e november och kommer hem den 23:e. Jag längtar!

 

E

Melinda & Mark från Australien till vänster. Asta, Jag och José.
Looking forward to see you guys soon! © jose_the_sniper

Fan Can VI i morgon & Getaway Rock!

 

Erik har fortfarande fullt up. Jag har haft en 4-timmars föreläsning på Högskolan i Gävle, nu sitter jag hemma en stund. Jag ska fixa mat sen bär det av till jobbet. I morgon blir det i alla fall lite lugnare.

 

Jag såg på MetClub att Fan Can VI lottningen börjar i morgon! Burken kommer att vara limiterad till 7500 ex så ärligt talat tror jag inte att det kommer vara allt för svårt att få tag i ett exemplar. Jag har fått för mig att de tidigare versionerna av Fan Can har varit limiterade till 1000 eller strax över det. Jag har haft fel förut.  DVD-versionen kommer att kosta $59,99 vilket är ca 400SEK + frakt.  BD-versionen kommer att kosta ca 440SEK + frakt. Från klockan 18.00 i morgonkväll till den 10:e november kl 18 kan man anmäla sig till lottningen.  7500 vinnare kommer slumpmässigt att väljas. Vinnarna meddelas under kvällen den 12:e november. För att kunna beställa Fan Can VI måste man vara medlem i MetClub. Som jag nämnde i ett tidigare inlägg var jag med och filmade materialet som är med på DVD/ BD’n, som kommer med så jag har mitt exemplar säkrat redan.

 

För övrigt kan jag passa på att promota Getaway Rock Festival som hålls här i Gävle. En fantastisk festival som hade en riktig bra line-up i år och lockade mycket folk. Man har redan släppt biljetterna för 2011års festival. De 1000 första 3-dagarsbiljetterna kostar endast 1000kr/st (ordinarie pris är 1495kr). Det första bandsläppet är på torsdagen den 28:e oktober.

 

E

Fan Can VI @ HQ


Megadeth @ Getaway Rock Festival 2010

See my friends


Ännu en ny vecka är kommen. I mitt fall lär det bli en ganska jobbig vecka. Jag jobbar samtliga vardagar denna vecka och jag har föreläsningar 4 av 5 dagar. Hur som helst började jag kolla upp Metallicas nästkommande release. Eller, egentligen är det väl inte Metallicas release utan Ray Davies nästkommande release: See my friends. Det är en platta där Davies bjöd in vänner, dvs andra artister, för att tolka hans verk. Metallica och Davies har spelat in en tolkning av låten "you really got me".  Den spelades in i Oslo tidigare i år när Metallica gjorde två spelningar i Telenor Arena. Jag såg själv aldrig till Ray Davies men jag hörde att han var där. Vi gissade att det kanske skulle komma nåt speciellt extra nummer med Davies på scen men så blev inte fallet... istället blev det en premiär av Unforgiven 3 vilket inte alls var fy skam :) 1:a november finns skivan ute i handeln. Jag har som hastigast kollat upp vad skivan kostar att förboka.


Ginza: 169kr + 29kr frakt.
Cdon: 159kr + 29kr frakt. Går dock endast att bevaka än så länge.
Megastore: 159kr + 29kr frakt.
CdWow: 129kr (fri frakt). Kan dock påpeka att cdwow har sitt lager i Hongkong och att det inte tar några 2-5 vardagar. Förr eller senare får man dock skivan. Sidan är på svenska.

E


OmslagetHelgen som gått


Då var denna helg över, lite för fort som vanligt. Helgen har bestått av öl, hockey (tv, brynäs nitade linköping), pluggande och packande. Jag ska flytta denna månad så det kan ju vara bra att förbereda med packningen har jag hört. Man märker ju att det är bra mycket mer än man tror. Nu ska jag iväg på bio, the last airbender 3d, får se om det att ha.


E


Del av Metallicasamlingen.

Fragile!

'
Det viktigaste packat.


Fan Can VI kommer snart!

 

Snart är det dags för ytterligare en Fan Can! För er som inte har en susning om vad det är så kan man enkelt förklara det som en plåtburk som innehåller exklusiva saker. Vanligtvis innehåller en Fan Can typ en dvd, cd, t-shirt, pass, whatever. Dessa burkar är limiterade och säljs endast via MetClub.  Varför jag valt att skriva om just detta beror på att den innehåller en dvd, eller blu-ray om ni så vill, som spelades in i Köpenhamn i juli förra året.  Metallica gjorde 5 utsålda konserter på arenan Forum och samtliga konserter filmades av bandets egna fans. Projektet gick under parollen "fans with access". En tävling hölls via MetClub där ett antal vinnare valdes och dessa fick sedermera backstagepass och fotopass. Jag var med och filmade alla dagarna och jag har redan sett en hel del av det färdiga resultatet. Det är verkligen bra skit. Det blir en helt annan sak när allt inte är professionellt in i minsta detalj. Det blir liksom mer levande. Om ni får chansen att få tag i ett exemplar av Fan Can VI borde ni slå till direkt!

 

Fan Can VI kommer som sagt att gå att köpa med antingen DVD eller Blu-ray. Den kommer att innehålla en t-shirt, vulturus nyckelring och en videodisc.  Disc’en innehåller 4:e konserten i Köpenhamn samt intervjuer och massa extra material.  Som jag förstått det är allt klart för försäljning så jag gissar på att den kommer att finnas till försäljning i början av november. Ni får hålla er uppdaterade på www.metclub.com.

 

För övrigt filmades ytterligare en DVD förra året i Quebec som regisserades av Wayne Isham (senast Broken, Beat & Scarred-videon och Orgullo, Pasión y Gloria: Tres Noches en la Ciudad de México). Om jag får gissa ännu en gång så kommer nog denna att släppas lagom till jul. Mer information om detta dyker antagligen upp på Metallica.com så småning om.

 

E


Fan Can VI artwork


Nytt hos BANDITEMS.com

 

Tidigt i morse fick jag ett mail från BANDITEMS.com där det stod att man har lagt ut en hel del nytt på eBay. Jag såg en riktigt godbit i live-CDn "The Garage Remains The Same". Den skickades exklusivt ut till vissa medlemmar i MetClub (Metallicas officiella fanclub) som betalat för platinum membership innan man gjorde om medlemssystemet. Jag var en av dom som fick den skivan hemskickad. Jag lyssnade på den flitigt och gillade den väldigt mycket. Problemet dock är att jag är rätt säker på att skivan är försvunnen. Den försvann nog i en flytt för ett par år sedan. Värdet på skivan? Kollar man på eBay nu så är skivan uppe i 91$ (ca 600SEK). Jag skulle tippa att den går för minst det dubbla, kanske tredubbla. Då känns det ju onekligen extra roligt att man lyckats supa bort en skiva med en hel del värde i.

 

Det är Metallicas förra "fanclub president" Tony Smith som driver siten och allt som säljs är genuint. Kolla in www.BANDITEMS.com för fler coola prylar.

 

E

Live CD
The Garage Remains The Same
www.BANDITEMS.com

Första inlägget någonsin

 

Ok, mitt första blogginlägg någonsin. Är det detta man kallar en tidig 30års kris? Jag vet inte. Varför ska man då blogga? Eller snarare, varför ska just jag börja blogga? Jag skulle tro att det är dels för min egen skull och dels för andra. Jäklar vad okreativ jag känner mig sådär 01.07 på natten. Och hungrig är jag å. Nä men vafan, det kan ju vara kul att blicka tillbaka på saker man varit med om, inte sant? Sen kan det kanske vara roligt för andra att se va fan det är man gör när man är ute och reser. Klockan är nu 01.08. Kanske är läggdags. Stoffe skriver på MSN. Är inte det något som är bra drygt när man försöker skriva nåt annat? Hur som helst, jag borde kanske göra en kort presentation av mig själv.

 

Jag heter Erik, är 26 år och bor i Gävle. What else? Jo, jag är ett riktigt stort Metallicafan. Kort och gott, jag följer bandet så mycket min ekonomi tillåter. Jag har en flickvän, jag har precis köpt lägenhet, jag pluggar på Högskolan i Gävle och jag är hungrig.. fast det har jag ju så klart redan skrivit.

 

Denna blogg kommer att handla om mig, resor och egentligen allt möjligt som är relaterat till Metallica. Jag ska försöka att variera inläggen så mycket som möjligt. Bare with me though, jag har ju inte bloggat nåt förut så vi får väl se hur det går.

 

Nästa månad drar jag till Australien för att se Metallica. Det blir min första resa till Australien så det kommer bli jävligt häftigt. Jag kunde inte låta bli att åka. Jag hade lite sparade pengar som jag brände på flyg och boende. Kanske inte det smartaste man kan göra som nybliven student men vafan, det kommer garanterat vara värt det. Mer info om det kan jag spara till ett annat inlägg annars blir detta så jävla långt. Man kanske ska prova att lägga in en bild med, sånt har jag förstått gör inläggen mer intressant.

 

Nä, nu det får duga för nu. Eller vänta, en sak till, jag tycker att det är jävligt cool att Metallica lirade Orion igår i Auckland, Nya Zeeland, det var ett tag sedan nu.

 

Auf wiedersehen,

E

Bild på Hetfiled från Sonisphere Warszawa.
James Hetfiled, Sonispere Warszawa